Saturday, January 12

အစားအစာႏွင့္ ပန္းနာေရာဂါ


အစားအစာႏွင့္ ပန္းနာေရာဂါ

ပန္းနာေရာဂါသမားေတြ အတြက္ေရာ...ေဆးဗဟုသုတ အေနနဲ႕ေရာ အသံုး၀င္တယ္ထင္လို႕ တင္ေပးလုိက္ပါတယ္..။
ဖတ္မိသေလာက္ေလးကို သူငယ္ခ်င္းအားလံုးကို မွ်ေ၀တာပါ ..။ေနာက္လည္း သိတာေလးေတြ ေျပာျပမယ္ေနာ္...။
အဆင္ေျပတယ္ဟုတ္...။

အစားအစာက ပန္းနာေရာဂါကို ကာကြယ္ကုသႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ ခံယူခ်က္ဟာ သမိုင္းရွည္ၾကာခဲ့ပါၿပီ။ ခရစ္မေပၚမီႏွစ္ေပါင္း ၁၆၀၀ ေလာက္ကတည္းက ေရွးအီဂ်စ္ေဆးပညာစာအုပ္ေတြထဲမွာ "သေဘၤာသဖန္းသီး ၊ စပ်စ္သီး ၊ ေလာဗန္ (Frankincense ေမႊးတဲ့သစ္ေဆး) ၊ စမံုစပါး ၊ ဂ်င္အရက္ ၊ ၀ိုင္အရက္ " တို႔ဟာ ပန္းနာေရာဂါ ကာကြယ္ကုသနိုင္တယ္လို႔ ယူဆခဲ့ပါတယ္။
အဲဒီေရွးေဟာင္းကုထံုးေတြအနက္ ယေန႔ထက္တိုင္္ သိပၸနည္းက်ေနေသးတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ဘ၀င္ၾကြေစတဲ့ အစား အေသာက္မ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ သစ္သီးမ်ားနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား ၊ ငါးမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။
၁။ ပန္းနာေရာဂါရဲ႕ခံစားရမႈမ်ား
ပန္းနာေရာဂါ ထလာရတဲ့ယႏၱရားသေဘာဟာ ေရွးကအတိုင္း ႐ႈပ္ေထြးေပြလီဆဲ၊ ေရွးကအတိုင္း အံ့ၾသစရာေကာင္းဆဲျဖစ္ေပမယ့္ ပန္းနာေရာဂါရဲ႕ အေျခခံအေၾကာင္းအရင္းနဲ႔ ပန္းနာေရာဂါရဲ႕ ယႏၱရားသေဘာအေပၚ အစားအစာေတြရဲ႕ ၾသဇာသက္ေရာက္မႈေတြကို အရင္ကထက္ အမ်ားႀကီးရွင္းလင္းလာပါၿပီ။
ပန္းနာေရာဂါရဲ႕ အဓိကခံစားမႈက အဆက္မျပတ္ေမာဟိုက္ဆို႔က်ပ္မယ္။ ေခ်ာင္းဆိုးမယ္။ အသက္ရွဴတိုေတာင္းမယ္။ အသက္ရွဴတိုေတာင္းတာမွာ ခပ္ေပါ့ေပ့ါျဖစ္ႏိုင္သလို ၊ အသက္ပါပါသြားေလာက္ေအာင္ ျပင္းထန္တာလည္းရွိတတ္တယ္။ အဲဒီလကၡဏာေတြထဲမွာ အဆုတ္ထဲက ေလ၀င္ေလထြက္ အေပါက္ငယ္ေလးေတြ ႐ုတ္တရက္ ခၽြဲက်ိ ရည္နဲ႕ တျခား ယိုစိမ့္ထြက္ ပစၥည္းေတြနဲ႔ ပိတ္ဆို႔သြားတတ္ေသးတယ္။ အဲဒါကို ခ်က္ခ်င္းမထုတ္ႏိုင္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ လူနာဟာ မြန္းၿပီးေသဆံုးေစႏိုင္ပါတယ္။
ပန္းနာေရာဂါရဲ႕ ငုပ္ေနတဲ့ ကာလၾကာေရာဂါ ဇစ္ျမစ္ကို ပါရဂူေတြသိရွိလာခဲ့ပါၿပီ။ အဲဒါကေတာ့ " အဆုတ္ေလျပြန္နံရံ နဲ႔ ႏွာေခါင္းခၽြဲေျမွး" တို႔ရဲ႕ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းမႈ နဲ႔ ပိုထူထဲလာမႈတို႔ ေၾကာင့္ ၾကြက္သားကိုၾကြက္တက္ေစတယ္။ ေလလမ္းေၾကာင္း က်ဥ္းက်ံဳ႕သြားတယ္။အဲဒီကေန အသက္႐ွဴရခက္ခဲသြားေစတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ပန္းနာေရာဂါကို ကုသတဲ့ ကုထံုးနည္းသစ္က ပထမဆံုးအေနနဲ႕ ၾကာရွည္ၾကာေျမာတည္ရွိ တိမ္ျမဳပ္ေနတဲ့ ေရာင္ရမ္းေရာဂါရဲ႕ တုန္႔ျပန္မႈကို အလ်င္ဆံုး ကုသရပါတယ္။
၂။ ၾကက္သြန္နီ
အေရးအႀကီးဆံုးအခ်က္ကေတာ့ ၾကက္သြန္နီအၿမဲတမ္းစားေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီထဲမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ခုခံတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ သဘာ၀ေဆး အနည္းဆံုး သံုးမ်ိဳးပါ၀င္ေနတယ္။ ပန္းနာေရာဂါကို အျမစ္ျပတ္ေပ်ာက္ကင္းသြားေစႏိုင္တယ္။ ဒီအေၾကာင္းအရာနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး နာမည္ေက်ာ္ၾကားတဲ့ သုေတသီဂ်ာမန္လူမ်ိဳး ေဒါက္တာဒို႔(လ္ခ္) က ၾကက္သြန္နီကို သုေတသနျပဳေတြ႔ရွိ တာကေတာ့ ၾကက္သြန္နီရဲ႕သတၳဳရည္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ထူးျခားတဲ့ၾကက္သြန္နီျဒပ္ေပါင္းပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ေရာင္ရမ္းမႈကို ခုခံတိုက္ဖ်က္အားေကာင္းတဲ့ အာနိသင္မ်ိဳးရွိတာခ်ည္းပါပဲလို႔ ေျပာခဲ့ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဒါက္တာဒို႔ (လ္ခ္)ေတြ႕ရွိေသးတာက ၾကက္သြန္နီမွာ ပန္းနာေရာဂါကို တိုက္႐ိုက္ခုခံတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္မ်ိဳးလည္း ပါ၀င္ေသးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
စမ္းသပ္မႈတစ္ခုမွာ ပန္းနာေရာဂါထေစတဲ့ ဟစၥတာမင္း (histamine)ေတြကို ပူးသတၱ၀ါေလးေတြကို စားေစလိုက္တယ္။ ဟစၥတာမင္း တုန္႔ျပန္မႈ (၃၀၀%) အထိတက္လာတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေဒါက္တာ ဒို႔(လ္ခ္)က ပူးေတြကို ၾကက္သြန္နီသတၳုရည္ေတြ တိုက္ေကၽြးလိုက္ေတာ့ ဟစၥတာမင္း တုန္႔ျပန္မႈႏႈန္းေတြ က်ဆင္းသြားၿပီး ပန္းနာေရာဂါ ထတာလည္း က်ဆင္းသြားပါေတာ့တယ္........။

1 comment:

tuzzaung said...

မွတ္သားစရာေတြပါ ဆက္လက္မွ်ေ၀ပါဦး။

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...